Хроники Александрии

„Цукрові” міфи і реальність

, 9.10.2012

Залишилось позаду спекотне літо, і вже добігає середини осіння пора. Загалом сприятлива осіння погода дозволяє аграріям району проводити разом зі збором урожаю пізніх зернових культур та цукрового буряку весь комплекс осінньо-польових робіт.

А тим часом у різних вітчизняних ЗМІ з’являються суперечливі повідомлення і прогнози щодо очікуваної кількості виробленого в нашій країні такого стратегічного продукту, як цукор. Мовляв, посушливе літо фактично наполовину знищило посіви буряку, і вже розглядаються варіанти ввезення в Україну тростинного цукру з субтропічних країн. Інші ж, навпаки, пророкують створення шляхом непродуманого імпорту надлишку цукру, різке зниження його ціни, і як наслідок — нищівний удар по вітчизняній цукровій промисловості.

Але не будемо поки що говорити про всю галузь країни, а запитаємо краще у начальника управління агропромислового розвитку Олександрійської райдержадміністрації Юрія Коваля про загальну картину, яка вимальовується на сьогодні у нашому регіоні з цукровим буряком і, звичайно ж, із солодким продуктом. Як з’ясувалося, наш співрозмовник песимістичних настроїв не поділяє.

— Якщо цукор і стане трохи дешевшим, ніж це було донині, то що в цьому поганого для людей? Що ж стосується товаровиробників, то вони як працювали, так І працюють. По плану на наступний рік — 5100 гектарів посівних площ під цукровий буряк. Найбільший виробник — корпорація ТОВ „УкрАгроКом” (я також маю на увазі й сільгоспвиробництва, які працюють в товаристві — „Шарівське, „Колос”, „Олександрія-Украгрохім”). Крім них, також вирощують буряк господарства „Сімфа”, ТОВ „Техагропром” та СФГ „Фрунзе”, яке засіює по 600 гектарів цукрового буряку. Я хочу наголосити, що обсяги, які плануються на наступний рік, не лише не зменшились, а навіть збільшуються, адже цукрових заводів на території Кіровоградської області аж три.

— Юрію Леонідовичу, які якісні показники у цьому сезоні цукрових коренеплодів?

— Цукровий буряк нинішнього урожаю має цілком нормальний вміст цукру. Літня спека якщо й дещо негативно вплинула на загальну урожайність буряку, зате вона поліпшила його цукристість. Втім, урожайність, яку ми маємо на сьогодні — до 300 центнерів з гектара — це загалом нормально.

— Що ви можете сказати щодо прогнозованих стрибків цін на цукор з буряку нового урожаю? Минулого сезону вона у торговій мережі була доволі різною.

— Донедавна відпускна ціна виробника цукру була низькою — 5,20, а іноді навіть 4,80 грн. за кілограм. Це говорить про те, що ніякого купівельного ажіотажу, навіть сезонного, не було. І є всі підстави сподіватись, що його не буде і надалі: в нашій зоні діє потужне виробництво — Олександрійський цукровий завод, який випускає якісну сертифіковану продукцію. Завод, до речі, переобладнаний із застосуванням сучасних технологій, і це має прямий вплив на якість цукру, що, у свою чергу, позитивно вплинуло на його попит. Що ж стосується ціни, то урядом держави встановлені певні обмеження для оптової ціни виробників цукру, отож цінову політику на стратегічний продукт можна вважати виваженою. А як спрацює ринок — побачимо. Він, як відомо, цукор не виробляє, отож передбачати щось у ринкових відносинах доволі складно.

— Цукор не лише стратегічний, а й певною мірою „політичний” продукт. Імпортований цукор може якось впливати на обсяги вітчизняного виробництва?

— Звичайно, на місцевому цукровому ринку можна побачити цукор, наприклад, білоруського виробництва. Але покупці віддають перевагу олександрійському, тому що він значно якісніший — біліший (а це говорить про більш якісне очищення), має дрібніші кристали і солодший! А взагалі, звичайно, Імпорт цукру не має ніякого сенсу. Непродуманим увезенням цукру, наприклад, знищили цукрове виробництво в Росії.

А у нас зараз сіють рівно стільки буряку і виробляється цукру, скільки його потрібно і для внутрішнього споживання, і ще й для експорту в Росію. Тому я впевнений: перебою з цукром у нас не буде.

О. Іванченко

Комментарии:

  1. В России наоборот сахарная промышленность на подъеме

    Стас,
    4a63fe8
  2. в россии все хорошо это тока у наших хохлов плохо хапають как последний раз живуть

    a,
    8d2d27c

Добавить комментарий: