Хроники Александрии

Цукрові аномалії

, 23.10.2010

Перед початком сезону збору цукрового буряку, аграрії та цукровики перебували у легкій ейфорії, розраховуючи на чималий врожай, а також на тривалий і потужний сезон цукроваріння. Та серпнева спека суттєво змінила плани сільгоспвиробників, внісши свої корективи.

Якщо цукровий буряк, що надходитиме для переробки на завод, матиме великий об’єм, але в ньому не буде цукру, завод перетвориться у гігантську тертку. Підприємство, звичайно, працюватиме, але при цьому нічого не зароблятиме. Не застрахований ніхто й від інших крайнощів. Як відомо, цьогорічна спека негативно позначилася на якості врожаю, і цукровий буряк не став винятком. Солодкі корені припинили свій ріст у спеку, а зів’яле листя кілька Тижнів поспіль просило дощу. Дефіцит вологи позначився на вирішальному етапі — збиранні врожаю. Через посуху об’єм вологи у цукрових буряках значно знизився, коренеплоди зів’яли і втратили масу. Виробництво цукру в цих умовах теж ставило рентабельність підприємства під сумнів.

„Цукровий завод зацікавлений у кількості цукрового буряку — це так, але у першу чергу ми зацікавлені в якості сировини для переробки, — розповів комерційний директор ЗАТ „Олександрійський цукровий завод” Леонід Третяк. — Оскільки буряк — це дворічна рослина, на серпневу спеку він зреагував цілком прогнозовано — зупинився його ріст, опало листя, на яке теж витрачається енергія. Таким чином цукровий буряк приготувався перечекати несприятливий для себе період, „з’їдаючи” при цьому внутрішні запаси цукру.

Ще у липні коренеплоди були нормальної якості, а у серпні ми отримали зморщені і зів’ялі буряки, схожі на моркву після зими, яку неправильно зберігали. Відповідно переробка такої сировини була дуже проблемною. А будь-які проблеми на цукровому виробництві — це великі гроші. Якщо підприємство працює, не переробляючи сировини, все одно використовується газ, нараховується заробітна плата”.

Початок сезону цукроваріння розпочався не раніше, ніж звичайно, це були допустимі строки, але цукровий буряк, якщо можна так говорити, поводив себе не зовсім адекватно при переробці. Дегестія, частка вмісту сахарози у цукровому буряку, була дуже нестабільною, трималася на рівні 12%.

Хвилюватися при таких показниках було чому, адже з економічної точки зору, вже при 13%-ій частці цукру переробка цукрового буряку втрачає будь-який сенс. Через складнощі з отриманням цукру на виході керівництво підприємства було вимушене оперативно підлаштовуватися під сировину і шукати вихід із ситуації, що склалася „На той момент вже були підприємства, які розпочали свою роботу раніше і раніше нас зіткнулися з такою ж проблемою, — розповів Л. Третяк. — Для того, аби не наступати на ті самі граблі, ми звернулися за порадою до них. Добре, що така практика існує. З будь-яких питань ми завжди можемо поспілкуватися з колегами. Це, наприклад, можуть бути питання удосконалення обладнання. Побачивши, як це обладнання працює на інших заводах, які є проблеми, ми, відповідно, можемо уникнути цих недоліків при замовленні обладнання для себе.

Або таким чином вирішуються питання технологічних процесів. У даному випадку ми змогли усунути проблему і вивести завод на необхідні показники.

Крім того, аби контролювати ситуацію з якістю сировини, що надходила на переробку, за рішенням генерального директора TOB „УкрАгроКом” Анатолія Кузьменка на заводі тримали лише дводенний запас цукрового буряку. Усе інше було в полі, в землі. Це не стало проблемою, адже основну масу сировини складає буряк, вирощений власними силами, аграріями підприємств, що входять до складу ТОВ „УкрАгроКом”.

Так чи інакше, але ризик був виправданий. Як тільки спека почала спадати і пройшли дощі, буряк з кожним днем почав набирати вологу і об’єм. І надалі до самого настання морозів він не припинятиме свого росту. Запаси сировини для переробки можуть залишатися на полях до потреби, і у цьому питанні взаємодія між ланками „постачання” та „переробка” спрацьовують на найвищому рівні.

- Раніше постачальники привозили на завод свою продукцію, і всі інші проблеми їх не хвилювали. Великий плюс зараз є у тому, що основним постачальником і власником заводу є TOB „УкрАгроКом”. Підприємство постійно збільшує власні площі посіву цукрового буряку, працює не тільки на найближчу перспективу, а й на розвиток, вкладаючи у модернізацію заводу чималі ресурси, — каже Л. Третяк.

Цьогорічний сезон цукроваріння, за прогнозами спеціалістів, триватиме більше трьох місяців — вересень, жовтень, листопад і частину грудня. Роботи у більш ніж 600 цукроварів, що працюють на підприємстві, нині багато. Сезон майже досяг свого апогею, але прогнозована ціна на цукор нинішнього врожаю поки що озвучується дуже приблизно. Розрахунків з боку держави поки що теж немає. Найбільш песимістичні прогнозисти говорять, що цукор нинішнього року буде коштувати від 12 до 15 гривень за кілограм.

Що стосується нинішньої ситуації з цукром на ринку, роздрібна ціна є більш вигідною попри всі прогнози і коливається в межах 7,50-8,00 грн. за кілограм. На сьогоднішній день цукрового ажіотажу не спостерігається.

Т. Антонова

Комментарии:

Добавить комментарий: